пʼятниця, 25 грудня 2009 р.

Elect UA - Twitter трансляція президентських виборів в Україні

Сьогоді в УНІАН відбулася прес-конференція МГО "Інтерньюз-Україна" про їх проект Твіттер-трансляції фінального етапу президентських виборів в Україні.
Як кажуть, усе геніальне - просто. Чудова ідея, швидка і проста реалізація, велика користь.

Проблема: ЗМІ контролюються олігархами, свобода слова обмежується, а суспільство прагне гласності (слова Голови правління МГО "Інтерньюз-Україна").
Рішення: Нові медіа допоможуть журналістам майбутнього давати чесну і неупереджену інформацію, адже тут немає інформаційної політики, ворожої до суспільства.
Втілення:
МГО "Інтерньюз-Україна" провела одноденні тренінги по використанню Твіттера у кількох регіонах країни. Тренінги були розраховані на журналістів, представників ГО та медіа-активістів. "Ми створили мережу Твіттер-репортерів, до якої зараз належить 63 учасника, відібрані на конкурсній основі... Але особливість проекту в тому, що до нього може долучитися кожен, хто вміє користуватися Твіттером. І ми запрошуємо усіх стати учасниками нашого експерименту" - каже Віталій Мороз - керівник департаменту нових медіа МГО "Інтерньюз-Україна". Трансляцію можна спостерігати на основному сайті проекту. Очікується, що активною буде фаза протягом 7-17.01.10, а потім - ближче до 2-го туру виборів. На сторінці можна спостерігати твіти з конкретних регіонів, та загальний потік найважливіших новин. Працюватиме редактор, який формуватиме цей потік, видалятиме з контенту твіти "не по темі", банитиме роботів та хуліганів. Схема роботи основана на використанні хеш-тегів. Кожна область має свій хеш-тег (Волинь - #elect_vl, Франківська - #elect_if), а також є загальний хештег проекту #elect_ua. Сайт дає можливість відслідковувати відео та фото, які постять з відповідними хештегами.

А де ж мотивація? По перше, людей безкоштовно вчили новим технологіям. В. Мороз впевнений, що майбутнє журналістики за цим. По-друге, 5 найактивніших учасників будуть одаровані пристроями flip-video для швидкого запису відео (youtube).

Достовірність інформації в потоці? Так, це суттєве зауваження. Але проект на це не претендує. Це в першу чергу експеримент, який вперше в Україні масово залучає журналістів до нових медіа. Організатори пропонують дивитись на все з точки зору можливостей, а не проблем! На сайті проекту є карта, навівши на область України в котрій, можна побачити Твіттер-ніки та телефони зареєстрованих учасників проекту, які працюють у цій області. Організатори кажуть, що довіряють цим людям на 70-80%, але не можуть відповідати за дії людей, які долучаться до проекту пізніше.

Висновок: чудова ідея, справді корисне використання соціальних медіа з гарною метою. Свобода, як і в усьому інтернеті. Без гарантій достовірності, як і в усьому інтернеті.

Удачі вам, хлопці та дівчата!

Немає коментарів:

Дописати коментар